Online-dejting förändrar allt

# Publicerad 01.07.2023

min
Skriven av skriven amator.se

Att swipa har blivit en otroligt vardaglig gest i vårt moderna dejtinglandskap. Plattformar som Tinder, Bumble och deras otaliga efterföljare har förvandlat processen att göra val till ett beslut på bråkdelen av en sekund. Det handlar inte så mycket om att göra definitiva bedömningar av de många ansikten som visas på våra skärmar; det handlar mer om att fundera på om den här personen kan vara attraktiv om vi matchar, om de har något intressant att säga, om de inte är läskiga och om vi har druckit några drinkar.

I det här skedet känner vi oss ofta bortkopplade från själva dejtingprocessen, för att inte tala om att skapa en meningsfull relation. Att swipa har förvandlats till ett spel - en lekfull aktivitet som påminner om Matthew Brodericks karaktär i början av filmen "War Games" från 1983. Vi blir förtjusta i de möjligheter som tekniken erbjuder och leker glatt med den digitala världen.

Med varje svep

När vi sveper håller vi mänsklighetens framtid i vår handflata. Men precis som Brodericks karaktär, som upptäcker att "Global Thermonuclear War" är långt ifrån en lättsam version av Risk, kunde vi inte vara mer fel ute. Med varje svep sätter vi okontrollerbara krafter i rörelse. Mänsklighetens framtid ligger bokstavligen i våra fingertoppar.

Lyckligtvis kan vi genom våra oavsiktliga handlingar råka rädda den snarare än att förstöra den. För det mesta.

Genom historien har människor främst gift sig och skaffat barn med individer från sina egna stammar. Även om detta började förändras när vi började utforska och bosätta oss i olika delar av världen, fortsatte föreställningar om religion, ras och klass att påverka våra dejtingval - om än när dessa beslut verkligen var inom vår kontroll.

Romantisk uppfattning om kärlek

I USA före andra världskriget spelade familjekontakter en viktig roll när man träffade potentiella partners. På 1950-talet blev det populärt att träffa "vänner till vänner" och det förblev den dominerande metoden under resten av århundradet. Trots den romantiska föreställningen om kärlek som den enda faktorn under 1960- och 1970-talen, var de "meet-cute" möten vi såg i filmer mestadels fiktion. Nästan hälften av alla äktenskap hade sitt ursprung i förhandsgranskade blinddejter med begränsad pool.

Internets framväxt på 1990-talet började förändra hur vi hittar romantiska partners. Nätdejting blev allt vanligare, inte bara som ett sätt att hitta innehåll för vuxna utan också som ett legitimt sätt att träffa människor. Undersökningar från 2000 visade att 10 procent av heterosexuella par och 20 procent av samkönade par redan hade träffats online, vilket överträffade familjeintroduktioner.

Dejting har spelat en avgörande roll

År 2010, innan Tinder ens hade lanserats, hade dessa siffror nått cirka 20 procent för olikkönade par och hela 70 procent för samkönade par. I båda fallen hade beroendet av "vänner till vänner"-upplägg minskat med 20 procent, vilket placerade upplägg med begränsad pool och online-pool på samma nivå.


Föga förvånande förstärkte Tinder-eran denna trend. En nyligen genomförd studie vid Stanford University, som analyserade data från relationsundersökningar fram till 2017, visade att 29 procent av heterosexuella par och svindlande 65 procent av homosexuella par nu hade hittat varandra online.

År 2014 registrerade Tinder en svindlande miljard dagliga svepningar. Idag har den siffran nästan fördubblats. Enligt Tinder har 36 procent av alla Facebook-användare skapat ett konto på deras plattform. Detta motsvarar otroliga 800 miljoner människor. Antalet Tinder-matchningar överstiger den globala befolkningen med en faktor på tre.

Bumble, en annan populär dejtingapp, är lika beroendeframkallande. Dess interna sociolog, som tidigare var anställd på Tinder, råder användarna att begränsa sitt svepande till högst en halvtimme om dagen för optimala resultat. Resten av världen är lika fängslad. De 370 miljoner användarna av Badoo, den mest använda internationella dejtingappen, spenderar i genomsnitt 90 minuter på appen varje dag.

Online-dejting är utbrett

I motsats till uppfattningen att människor bara matchar och aldrig träffas, äger ungefär en miljon Tinder-dejter rum varje vecka över hela världen. Dessutom har nätdejtingens utbredning sannolikt bidragit till en 33-procentig ökning av det totala antalet äktenskap, jämfört med en hypotetisk värld utan nätdejting, enligt en studie från 2015.

Hur kontraintuitivt det än kan verka, kan Tinder oavsiktligt ha räddat äktenskapet som institution helt enkelt genom att underlätta fler av dem. Och inte nog med att människor gifter sig oftare, onlinebaserade äktenskap tenderar också att ske snabbare efter den första dejten. Huruvida onlinebaserade äktenskap är mer benägna att sluta i skilsmässa är fortfarande föremål för pågående forskning, med motstridiga studier som ger motsatta synpunkter. Juryn är fortfarande ute, så att säga.

Oavsett vilket är detta det nya romantiska landskap vi befinner oss i. Över en tredjedel av alla äktenskap i USA involverar nu partners som träffats online. Det innebär mer än 600 000 par varje år som i alla andra tider skulle ha förblivit totala främlingar.

Det plötsliga kaoset

Men dessa digitalt formade pars inverkan på dejtingvärlden slutar inte när de utbyter sina äktenskapslöften - det är bara början. Internetgifta personer blir matchmakers och förser sina vänner med potentiella partners - en praxis som fortfarande finns kvar även i vår tid.

Ringeffekterna av dessa förbindelser sträcker sig långt bortom vad vi kan föreställa oss. Otaliga liv kan omedvetet förändras av swipes och matchningar, även för dem som aldrig skulle drömma om att använda Tinder eller Bumble. Det kan liknas vid att observera en grupp förare som alla tar samma alternativa väg som Google Maps eller Waze, och som oavsiktligt skapar helt nya trafikmönster. 

Det plötsliga kaoset och de oplanerade konsekvenserna i den verkliga världen som uppstår till följd av den stora digitala spridningen är jämförbara med den brusande vågen av ohämmad kontakt och kärlek - en enorm våg som redan håller på att förändra världen och som inte visar några tecken på att sakta ner.

Dessutom har nätdejting spelat en avgörande roll för att främja rasblandade relationer i en snabbare takt än vad vårt alltmer diversifierade samhälle skulle ha kunnat åstadkomma. Detta ämne erbjuder ett överflöd av forskningsmöjligheter på grund av den befintliga mängden data.

Spis treści
Med varje svep Dejting har spelat en avgörande roll Det plötsliga kaoset